CT-scan van de Longen
Een computertomografie (CT) is een speciaal type röntgenonderzoek om dwarsdoorsnede-opnames te maken. Hiermee kan zelfs een voortdurend bewegend orgaan zoals de long goed in beeld worden gebracht. Dit beeldvormende diagnostische proces biedt op deze manier meer duidelijkheid en details over de interne organen, botten, weke delen en bloedvaten dan normale röntgenonderzoeken.
De CT-scanner heeft de vorm van een grote ring, waar u doorheen gereden wordt. Het onderzoek in de CT duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voor het maken van de beelden worden röntgenstralen in een zeer lage dosis gebruikt.
Voordat u een CT-scan kunt ondergaan, zijn er bepaalde vereisten die moeten worden vervuld zodat een CT van de longen medisch gerechtvaardigd kan worden. Want bij elke röntgenonderzoek bestaat er, ondanks de lage stralingsdosis, nog steeds een minimale kans op de ontwikkeling van tumoren. Daarom onderligt elke CT-scan aan strikte regelgeving. Het belangrijkste criterium bij een CT-scan van de longen is dat men van tevoren een verhoogd risico op longziekten moet hebben. Dit risico wordt geschat op basis van de volgende factoren: ouder dan 45 jaar, familiale aanleg, chronische longziekten zoals bijvoorbeeld COPD, roken, of ernstige en aanhoudende longklachten, zonder een van de voorgaande risicofactoren te hebben.