Home Kennisbank CT-scan

CT-scan

Een CT-scan wordt alleen uitgevoerd als er risicofactoren zijn. Een CT-scan brengt voortdurend bewegende organen zoals de longen en het hart in beeld.

Meer informatie

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De CT-scan is als het ware een ring waar je doorheen wordt geduwd. Dankzij de opening aan de voor- en achterkant is dit geen probleem voor mensen met claustrofobie. De ziekenhuizen en klinieken waar DirectClinics mee samenwerkt, maken gebruik van de modernste apparatuur van Siemens. Het totale onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten. De CT-scan wordt uitgevoerd zonder contrastmateriaal. Op advies van de behandelend arts kan het nodig zijn contrastmiddelen te gebruiken om de beeldkwaliteit te verbeteren.

MRI-scan versus CT-scan

Een CT-scan toont delen van het menselijk lichaam, net als een MRI-scan. Terwijl een MRI-scan gebruik maakt van een groot magnetisch veld en radiogolven, maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstralen. Een MRI-scan moet worden vervangen door een CT-scan of echografie als de patiënt een pacemaker, insulinepomp, binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulators (bijvoorbeeld een TENS) heeft. Bovendien vormen botten een probleem voor MRI vanwege hun hoge calciumdichtheid en kunnen ze daarom beter in beeld worden gebracht door een CT die gebruik maakt van röntgenstralen.

CT-scan of MRI-scan?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een CT-scan. Er zijn bepaalde vereisten voordat u een CT-scan kunt krijgen. Omdat elk röntgenonderzoek ondanks minimale stralingsdoses slechts een minimale kans heeft op het ontwikkelen van tumoren, is ook elk CT-onderzoek aan strenge regels gebonden. Als u niet voldoet aan de voorwaarden voor een CT-scan, kan een MRI-scan inzicht geven in uw huidige gezondheidssituatie.

Om in aanmerking te komen voor een CT-scan heeft u een pacemaker, insulinepomp, binnenoorimplantaat of elektronische neurostimulatoren (zoals een TENS) nodig. Om een ​​CT-scan van het hart te kunnen maken, moet er een verhoogd risico zijn op hart- en vaatziekten. Dit risico wordt ingeschat op basis van de volgende risicofactoren: > 45 jaar, familiegeschiedenis, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en roken.

Daarnaast kan een MRI-longscan vervangen worden door een CT-scan als u 50 jaar of ouder bent en minimaal 30 jaar 1 pakje sigaretten per dag rookt. Ook kunnen de darmen worden gescand met behulp van CT. Dit kan als u 50 jaar of ouder bent, een erfelijke aanleg heeft voor darmkanker en geen doorgang (vanwege een verstopping in de darm) heeft voor een colonoscopie (darmonderzoek).

CT-scan
  • Delen van het menselijk lichaam kunnen worden afgebeeld
  • Gebruik van röntgenstralen
Meer informatie
CT-scan longen

Met een long-CT-scan kunnen uw longen gedetailleerd worden onderzocht op longkanker en chronische longziekten.Meer informatieHet onderzoek…

CT-scan rug

Een CT-scan van de rug maakt gebruik van röntgenfoto's om de rug te onderzoeken. Het resultaat is een driedimensionaal gedetailleerd beeld…

Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 08:30 tot 17:30 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 08:30 tot 17:30 uur