Home Nieuws Waarom een darmonderzoek zo belangrijk voor je is
Waarom een darmonderzoek zo belangrijk voor je is

Waarom een darmonderzoek zo belangrijk voor je is

55 seconden geleden  •  leestijd 2 minuten

Darmonderzoek redt levens. Dat klinkt misschien heftig, maar het is de harde waarheid. Elk jaar krijgen duizenden mensen in Nederland te maken met darmkanker, vaak zonder dat ze vooraf duidelijke klachten hebben gehad. De ziekte kan zich namelijk in stilte ontwikkelen. Juist daarom is het van levensbelang om je darmen op tijd te laten controleren.

Bij DirectClinics begrijpen ze het belang van vroegtijdige opsporing als geen ander. Sterker nog: DirectClinics beschikt over de officiële vergunning om kanker vroegtijdig op te sporen. Dit betekent dat je er terechtkunt voor een professionele en betrouwbare screening, uitgevoerd door medische specialisten met de juiste ervaring en technologie.
Waarom zou je een darmonderzoek laten doen?

Een darmonderzoek (ook wel coloscopie of ontlastingsonderzoek) kan vroegtijdige signalen van darmkanker of andere darmproblemen aan het licht brengen. Hoe eerder een afwijking wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.

Een darmonderzoek is vooral belangrijk:

Als je 50 jaar of ouder bent – de kans op darmkanker stijgt vanaf die leeftijd.

Bij erfelijke belasting – als darmkanker in je familie voorkomt.

Als je klachten ervaart zoals bloed bij de ontlasting, langdurige buikpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies of veranderde stoelgang.

‘Bij DirectClinics wordt gezondheid niet aan het toeval overgelaten. Dankzij de officiële vergunning voor het vroeg opsporen van kanker zijn de screenings en onderzoeken daar van topniveau. Je wordt begeleid door medisch personeel met jarenlange ervaring, en er is altijd ruimte voor een persoonlijk adviesgesprek.’

1. Doet een darmonderzoek pijn?
Een coloscopie wordt uitgevoerd onder een roesje of lichte verdoving. Hierdoor merk je vrijwel niets van het onderzoek. Sommige mensen ervaren lichte krampen of een opgeblazen gevoel na afloop, maar dit trekt snel weg.

2. Hoe lang duurt het onderzoek?

Het daadwerkelijke onderzoek duurt meestal tussen de 20 en 45 minuten. Houd er wel rekening mee dat je vooraf een laxeermiddel moet innemen om de darmen schoon te maken.

3. Is een darmonderzoek gevaarlijk?

Een darmonderzoek is een veilige procedure. In zeer zeldzame gevallen kan er een complicatie optreden, zoals een kleine bloeding na het verwijderen van een poliep. Dit wordt echter altijd zorgvuldig gecontroleerd.

4. Worden afwijkingen direct gezien?

Ja. Tijdens een coloscopie kan de arts direct zien of er afwijkingen zijn. Vaak kunnen poliepen ook meteen worden verwijderd en opgestuurd voor onderzoek.

5. Moet ik klachten hebben om een darmonderzoek te laten doen?

Nee, juist mensen zonder klachten kunnen baat hebben bij een preventief onderzoek. Vroege stadia van darm kanker geven vaak nog geen klachten. Preventief onderzoek verhoogt dus de kans op vroegtijdige ontdekking én genezing.
DirectClinics: zekerheid in gezondheid

Een darmonderzoek is niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, maar het is wél iets dat op het juiste moment je leven kan redden. Wacht dus niet op klachten. Zorg voor jezelf. Laat je controleren.

Meest gekozen onderzoeken
Darmonderzoek
Darmonderzoek

Een inwendig darmonderzoek, ook wel een coloscopie genoemd, is een veelgebruikt onderzoek waarmee we de gezondheid van je darmen kunnen beoordelen.

MRI Scan
Bovenbuik

Op een MR scan van uw bovenbuik zijn uw lever, galblaas, milt, alvleesklier, nieren en aorta zichtbaar. Met behulp van een groot magnetisch veld worden de organen laag voor laag geanalyseerd.

MRI Scan
Onderbuik

Een MRI scan van uw buik toont de prostaat (man), baarmoeder en eierstokken (vrouw) en blaas. Met behulp van een groot magnetisch veld worden de organen laag voor laag geanalyseerd.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Kankeronderzoek, vroege opsporing redt levens
Kankeronderzoek, vroege opsporing redt levens
13 mei 2025

In de afgelopen decennia is het aantal jongvolwassenen met kanker flink toegenomen. Uit recente cijfers…

Lees meer
We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur