Home Kennisbank Rug Pijn in het gebied van de borstwervels

Pijn in het gebied van de borstwervels

Pijn in het gebied van de thoracale wervelkolom of een stijve rug is een veel voorkomend verschijnsel. Het wordt chronisch als je er langer dan zes weken last van hebt.

Onderzoek van de rug

Als u langer dan een week last heeft van pijn in het gebied van de thoracale wervelkolom, is het raadzaam om naar een arts te gaan. De arts zal u eerst veel vragen stellen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de ernst van de rugpijn te achterhalen. De arts zal dan samen met u een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts kan aanwijzingen vinden en vervolgens verder onderzoek doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto of een MRI- of CT-scan. Gelukkig verdwijnen de meeste kwalen, waaronder ernstige rugklachten, vanzelf. De pijn kan vaak onder controle worden gehouden met pijnstillers en spierverslappers. Als de rugpijn langer dan enkele weken aanhoudt of vanaf het begin vrijwel ondraaglijk is, is er alle reden om specifiek rugonderzoek te laten uitvoeren.


Specifiek rugonderzoek

U wordt door uw huisarts verwezen naar een specialist in het ziekenhuis voor een gericht rugonderzoek. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor het kan zijn dat je even moet wachten voordat je hulp krijgt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat uw rugpijn u hindert in het dagelijks leven. Het is daarom het beste om de rug zo snel mogelijk te onderzoeken, om zo snel mogelijk een oorzaak van de pijn te vinden.


Oorzaken van pijn in het thoracale wervelkolomgebied

Pijn in het gebied van de thoracale wervelkolom kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er sprake van een minder ernstige aandoening, zoals spier- of rugklachten. Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding. Het leren van een goede houding kan veel problemen corrigeren en voorkomen. Overbelasting van de rug, bijvoorbeeld door te veel tillen, kan leiden tot spierproblemen. Denk aan een spierkneuzing. Uiteraard kan pijn in het gebied van de borstwervels ook veroorzaakt worden door een trauma waarbij een wervel gewond of gebroken is. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door overgewicht. Ernstige ziekten kunnen ook pijn in het gebied van de thoracale wervelkolom veroorzaken. Bijvoorbeeld artrose, waarbij de wervelgewrichten verslijten en pijn veroorzaken. Een hernia kan zich ook in het gebied van de borstwervels ontwikkelen, hoewel dit vaker voorkomt in de onderrug. Een tumor die op de zenuwen drukt, kan ook midden in de rug verschijnen en pijn veroorzaken.

Rugklachten
Als u langer dan een week last heeft van de volgende symptomen, is het raadzaam om naar een arts te gaan.
  • Pijn en stijfheid na zitten, slapen en opstaan
  • Pijn op de borst en/of bij het ademen
  • Uitstraling in de borst
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur