Home Kennisbank Rug Chronische rugpijn

Chronische rugpijn

Er is sprake van chronische rugpijn als de rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanhouden. Dit kan betekenen dat er regelmatig terugkerende periodes van rugklachten zijn, maar het kan ook betekenen dat de rugpijn altijd aanwezig is.


Onderzoek van de rug

Als u chronische rugpijn heeft, is het raadzaam om naar een arts te gaan. De arts zal u eerst veel vragen stellen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de ernst van de rugpijn te achterhalen. De arts zal dan samen met u een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts kan aanwijzingen vinden en vervolgens verder onderzoek doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto of een MRI- of CT-scan. Gelukkig verdwijnen de meeste kwalen, waaronder ernstige rugklachten, vanzelf. De pijn kan vaak onder controle worden gehouden met pijnstillers en spierverslappers. Als de rugpijn langer dan enkele weken aanhoudt of vanaf het begin vrijwel ondraaglijk is, is er alle reden om specifiek rugonderzoek te laten uitvoeren.


Specifiek rugonderzoek

U wordt door uw huisarts verwezen naar een specialist in het ziekenhuis voor een gericht rugonderzoek. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor het kan zijn dat je even moet wachten voordat je hulp krijgt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat uw rugpijn u hindert in het dagelijks leven. Het is daarom het beste om de rug zo snel mogelijk te onderzoeken, om zo snel mogelijk een oorzaak van de pijn te vinden.


Oorzaak van chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het kan niet alleen uw vermogen om uw werk te doen beperken, maar het kan ook uw thuissituatie of sociale leven beïnvloeden. Het kan dus een serieus probleem zijn en helaas hebben veel mensen last van chronische rugpijn. Hoewel chronische rugpijn een bijzonder vervelend probleem kan zijn, hoeft het niet noodzakelijk iets ernstigs te zijn. Chronische rugpijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overmatige lichamelijke inspanning of stress. Minder onschuldige oorzaken zijn bijvoorbeeld een hernia, slijtage (artrose), botverlies (osteoporose) of een tumor.

Rugklachten
Als u last heeft van de volgende klachten of als de rugpijn enkele weken aanhoudt, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw arts voor een rugonderzoek.
  • Langdurige pijn en/of stijfheid tijdens het sporten, tillen, slapen
  • Langdurige pijn door stijve/kramp in de rug
  • Langdurige pijn in de onder-, hoge of middenrug
  • Langdurige pijn tussen de schouderbladen of net boven de nek
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur