CT-scan hart
Onderzoeken

CT-scan hart

Herken tijdig de risico’s van een hartaanval

Home Onderzoeken CT-scan hart: calciumscore

Waarom zou u een calciumscoreberekening laten uitvoeren met behulp van CT-hart?

Het risico om onopgemerkt een hartaanval te krijgen is groot, omdat de symptomen vaak niet duidelijk zijn en daardoor te laat worden herkend. Door rekening te houden met demografische factoren en de zogenaamde kalkscore (calciumwaarde), die wordt bepaald door een kalkmeting van de kransslagaders (calciumscoring) in een CT-scan van het hart, kan dit risico vroegtijdig worden uitgesloten.

CT-Scan van het Hart: Calcium Scoring

Beeldvormende diagnostische methoden zoals computertomografie bieden meer duidelijkheid en details over de interne organen, botten, weke delen en bloedvaten dan normale röntgenonderzoeken.

De aanwezigheid van verkalkte plaques in de kransslagaders van het hart is het resultaat van een ophoping van vet en andere stoffen die zich afzetten aan de binnenkant van de arteriewand. Dit materiaal kan verkalken en het optreden van arteriosclerose (een aandoening van de vaatwand) bevorderen, wat ook bekend staat als coronaire hartziekte (CHZ).

De bepaling van de kalkscore door middel van calcium scoring met behulp van een CT-scan van het hart bepaalt of er plaques aanwezig zijn en in welke mate, zelfs als u nog geen symptomen heeft opgemerkt. Omdat calcium een marker is voor een plaque, wordt de hoeveelheid calcium op een hart-CT vastgelegd en geëvalueerd/gemeten met behulp van een nuttig prognosetool (plaque-detectieprogramma). Hoe hoger de calciumwaarde is, des te meer afzettingen hebben zich al in uw bloedvaten opgehoopt en des te groter is het risico op een hartaanval. Op basis van de calciumwaarde (kalkscore) kan een prognose worden gesteld voor de komende vijf tot tien jaar. Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten.

Met dit onderzoek worden extra informatie verstrekt voor de cardiologische evaluatie. Aangezien het hier om twee volledig verschillende onderzoeksmethoden met eigen resultaten gaat, vullen ze elkaar aan en maken ze in combinatie een nauwkeurigere analyse van uw hart mogelijk.

Om vernauwingen in de kransslagaders uit te sluiten of te bevestigen, is alleen calcium scoring niet voldoende, maar het biedt wel de mogelijkheid om risicofactoren voor hartziekten, zoals verkalking, te meten, zodat op basis van de resultaten en rekening houdend met demografische factoren verdere zinvolle onderzoeken kunnen worden uitgevoerd.

Het calcium scoring wordt uitgevoerd op basis van de volgende factoren: Ouder dan 45 jaar, familiale voorgeschiedenis, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, diabetes, roken.

Indicaties

Inhoud & prijs

CT-scan hart: calciumscore

Gericht onderzoek naar:
 • Risico op een hartaanval
 • Risico op angina pectoris (“hartaanval”)
 • Coronaire hartziekte (CHD)
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  5 tot 10 Minuten
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Ja
€350,- *
* Exclusief kosten voor contrastmiddelen, indien medisch relevant
Bekijk beschikbaarheid
Meer informatie? Bel +49 241 4757070 of WhatsApp ons.
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

Hierom kiezen cliënten voor DirectClinics
 
Alles was geweldig! Goed advies aan de telefoon! Twee dagen na mijn onderzoek kreeg ik de uitslag.
- Peter
We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur