Home Kennisbank Rug Pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug

Bij rugpijn tussen de schouderbladen spreken we van bovenrugpijn. Deze pijn kan ook elders gevoeld worden, bijvoorbeeld in de borst of net onder de nek.


Onderzoek van de rug

Als u langer dan een week last heeft van pijn in de bovenrug, is het raadzaam om naar een arts te gaan. De arts zal u eerst veel vragen stellen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de ernst van de rugpijn te achterhalen. De arts zal dan samen met u een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts kan aanwijzingen vinden en vervolgens verder onderzoek doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto of een MRI- of CT-scan. Gelukkig verdwijnen de meeste kwalen, waaronder ernstige rugklachten, vanzelf. De pijn kan vaak onder controle worden gehouden met pijnstillers en spierverslappers. Als de rugpijn langer dan enkele weken aanhoudt of vanaf het begin vrijwel ondraaglijk is, is er alle reden om specifiek rugonderzoek te laten uitvoeren.


Specifiek rugonderzoek

U wordt door uw huisarts verwezen naar een specialist in het ziekenhuis voor een gericht rugonderzoek. Hier zijn vaak lange wachtlijsten, waardoor het kan zijn dat je even moet wachten voordat je hulp krijgt. Dit kan erg vervelend zijn, omdat uw rugpijn u hindert in het dagelijks leven. Het is daarom het beste om de rug zo snel mogelijk te onderzoeken, om zo snel mogelijk een oorzaak van de pijn te vinden.


Oorzaken van pijn in de bovenrug

De aanwezigheid van pijn in de bovenrug varieert sterk van persoon tot persoon: de één voelt de pijn op een specifiek gebied, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar kan ook alleen bij een bepaalde beweging gevoeld worden. Normaal gesproken ontstaat rugpijn in de loop van de tijd. De oorzaak is vaak een verkeerde (werk)houding of werkzaamheden die boven het hoofd worden uitgevoerd. Langdurig overmatig gebruik veroorzaakt pijn in de spieren en gewrichten. Soms wordt pijn in de bovenrug veroorzaakt door tillen, een ongeluk of een verkeerde beweging. In zeldzame gevallen wordt pijn in de bovenrug veroorzaakt door een verkoudheid met ernstige hoest, een tumor of brandend maagzuur als gevolg van maag- of hartproblemen. Pijn in de bovenrug komt minder vaak voor dan pijn in de onderrug en nek. Dit komt doordat er minder belasting is op de bovenrug en de wervelkolom in de bovenrug minder beweegt dan de wervelkolom in de onderrug en nek.

Rugklachten
Als u langer dan een week last heeft van de volgende symptomen, is het raadzaam om naar een arts te gaan.
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in het borstgebied
  • Pijn net onder de nek
  • Pijn in de hele bovenrug
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur