Home Kennisbank Longen

Longen

Onze longen zorgen ervoor dat we kunnen ademen. Het is daarom van cruciaal belang dat onze longen goed functioneren. Wist je dat ons lichaam elke vier seconden zuurstof ontvangt?

Als u longproblemen heeft, heeft dit invloed op uw ademhaling. U merkt bijvoorbeeld dat u kortademig wordt of moeite heeft met ademhalen. Veel mensen krijgen naarmate ze ouder worden last van longproblemen. Soms worden deze problemen toegeschreven aan de hogere leeftijd, maar dit is zeker niet altijd het geval. Vaak is er een oorzaak die behandeld kan worden of die kan voorkomen dat de klachten verergeren.


Longziekten

Er zijn verschillende ziekten die de oorzaak kunnen zijn van uw klachten. Bijvoorbeeld astma, COPD en longkanker. Een veel voorkomende oorzaak bij ouderen is COPD. Bij COPD worden uw luchtwegen smaller. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoesten, kortademigheid, slijmafscheiding en snelle vermoeidheid of kortademigheid. COPD wordt vrijwel altijd veroorzaakt door roken. Deze longschade is onomkeerbaar.

Een veel voorkomende oorzaak bij jongere patiënten is astma (astma-aanvallen). Bij zo’n aanval raken de luchtwegen vernauwd. Dit kan kortademigheid, piepende ademhaling of langdurig hoesten veroorzaken. Een dergelijke aanval kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door: pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, inspanning of stress. De behandeling bestaat uit het wegnemen van deze uitlokkende factoren door bijvoorbeeld levensstijlveranderingen en (eventueel) medicatie. Een minder vaak voorkomende oorzaak van longproblemen is longkanker. Bij longkanker treden de klachten vaak pas op als de tumor behoorlijk groot is of al uitgezaaid is. Vaak is de eerste klacht bij longkanker veel hoesten. Andere symptomen die u mogelijk heeft zijn: bloed ophoesten, vermoeidheid, verlies van eetlust of afvallen. Longkanker wordt vaak veroorzaakt door roken (85%), maar ook niet-rokers kunnen longkanker krijgen.

Longziekten
Als u langer dan een week last heeft van de volgende symptomen, is het raadzaam om naar een arts te gaan.
  • Kortademigheid
  • Naar adem snakken
  • Bloed of slijm ophoesten
  • Pijn op de borst
  • Heesheid (zonder keelpijn)
Toon meer
Meer informatie
Longklachten

Veel mensen denken dat longproblemen en kortademigheid bij het ouder worden horen. Dat is niet altijd het geval.Het betekent vaak dat er…

Longkanker symptomen

Longkanker is een kwaadaardig gezwel, een tumor, die in de longen groeit. Naast lokale problemen zoals vernauwing van de luchtwegen,…

Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur