Home Kennisbank Huidonderzoek

Huidonderzoek

Een huidonderzoek bestaat uit een volledige klinische huidanalyse zodat afwijkingen kunnen worden vastgesteld.Goedaardig of kwaadaardig?


Het is soms niet eenvoudig om de goedaardige variant van de kwaadaardige vormen te onderscheiden. Een verandering in een ‘moedervlek’ (groei, verkleuring, bloeding) is een duidelijk teken, maar is niet altijd aanwezig. Screening op huidkanker wordt met name aanbevolen voor mensen met een lichte huid, frequente of langdurige blootstelling aan de zon, onvoldoende bescherming of een familiegeschiedenis van huidkanker. Tijdens een preventieve huidcheck wordt uw huid van top tot teen onderzocht met het blote oog. De dermatoloog onderzoekt zorgvuldig of er tekenen zijn van huidveroudering, voorstadia van kanker, melanoom of andere vormen van huidkanker. Bij geconstateerde huidafwijkingen wordt u direct geïnformeerd.


Oorzaken van huidkanker


Huidkanker is een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal nieuwe soorten huidkanker is de afgelopen 40 jaar gestaag toegenomen en momenteel is huidkanker in veel landen de meest voorkomende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van de zon of zonnebanken, vooral bij mensen met een lichte huid en onvoldoende bescherming. Met 37.000 nieuwe gevallen per jaar is basaalcelcarcinoom de meest voorkomende, maar gelukkig ook de meest onschadelijke variant. Plaveiselcelcarcinoom (11.000 nieuwe gevallen per jaar), vooral melanoom (6.000 nieuwe gevallen per jaar), kennen een minder gunstig beloop.

Klachten en verdachte plekken
De volgende symptomen kunnen wijzen op een huidonderzoek.
  • Een niet-ronde plek met twee ongelijke helften
  • Een vlek met een diameter groter dan 6 mm
  • Een vlek die uit meerdere kleuren bestaat (zwart, bruin, blauw, wit of rood)
  • Een slecht gedefinieerde gekartelde rand, soms met een toename of inkeping van pigment op de huid rondom het gebied
Snel, kwalitatief en betrouwbare resultaten die inzicht geven in uw gezondheid. Dat is waar DirectClinics voor staat!

Snelle afspraken, de beste artsen, direct de uitslag en rapportage plus een uitgebreide nazorgtraject. Dat is wat u kunt verwachten, wanneer u kiest voor DirectClinics! Met drie locaties gevestigd net over de grens in Aken, Oberhausen en Bottrop, is er altijd een kliniek dicht in de buurt.

We helpen u graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur
Ik wil graag iemand spreken Ma - Vrij: 09:00 tot 17:00 uur